Algemeen
Een jaarlijkse gezondheidscontrole is aangewezen.
Uw dier wordt hierbij volledig onderzocht om te kijken of er geen problemen zijn met de oren, huid, tanden, hart, nagels, gewicht enz. Verder wordt er gecontroleerd of uw dier bepaalde vaccinaties dient te krijgen. Bij een vaccinatie wordt uw dier dmv een prik preventief beschermd tegen bepaalde ziekten.

De nodige ontwormings- en ontvlooiingsproducten worden toegediend en indien gewenst meegegeven voor de verdere behandeling. Ontworming en ontvlooiing moeten op regelmatige basis gebeuren. Ook oudere honden en katten verdienen onze speciale aandacht. Zo kan het vanaf een bepaalde leeftijd aangeraden zijn om preventief een bloed- en urinestaal te laten onderzoeken om vroegtijdig afwijkingen op te sporen.

Het is eveneens wettelijk verplicht om je hond te laten registreren. Dit gebeurt door plaatsing van een electronische chip in de hals. Ook bij kittens is chippen verplicht.

Kat
Sterilisatie en castratie van de kat is aangewezen. Enerzijds voorkomt u hiermee niet alleen vele overbodige nestjes. Uw kat zal bovendien aanhankelijker zijn, minder ver en lang van huis weg zijn en minder vechten met soortgenoten waardoor minder kans op verschillende ziekten.

Hond
De teef: als je niet van plan bent met je dier te kweken is sterilisatie steeds aangeraden. Naast het voordeel dat uw huisdier geen 2x per jaar loops zal worden kan ze ook geen schijnzwangerschappen meer doen. Hiermee wordt vermeden dat uw teef een baarmoederontsteking krijgt op latere leeftijd. Verder zien we dat gesteriliseerde teefjes veel minder vaak last krijgen van melkkliertumoren.

De reu: castratie kan aangewezen zijn. Dit wordt best individueel bekeken.
Sommige aandoeningen zijn eveneens hormonaal gecorreleerd en dienen behandeld te worden samen met castratie.

Puppies/ binnenkort starten wij met puppy parties (zie onze facebookpagina).

Ook bij deze dieren is een jaarlijkse gezondheidscontrole geen overbodige luxe. Bij konijnen groeien tanden continue en door onaangepaste voeding is er te weinig slijtage.

Verschillende parasitaire aandoeningen komen veelvuldig voor en kunnen voor veel problemen zorgen.
Konijnen hebben noodzaak aan bepaalde vaccinaties.

Zijn zeer gevoelig aan “hondenziekte”.
Vaccinatie hiertegen is van heel groot belang.
Bovendien dienen vrouwelijke fretten steeds gesteriliseerd te worden, anders komen ze gedurende een te lange tijd in bronst waardoor ze ziek worden en zelfs kunnen sterven.
Mannetjes worden best gecastreerd.

Huisvestiging en voeding zijn van groot belang en dienen aangepast te zijn naargelang de vogelsoort. Ziekten zijn verschillend per soort en dienen individueel bekeken en behandeld te worden. Parasieten (huid, spijsverterings- en ademhalingsstelsel) komen veelvuldig voor en veroorzaken naast algemeen ongemak vaak ook verzwakking.